Telefonnummer: 0735-23 67 35 E-post: beadsandfun@telia.com

Hjälp och tips

Tips och trix
Diamond painting.

VAX – det rosa kluddet.
Förvara ditt vax i en försluten burk. Det håller sig fräscht och det håller ovälkomna gäster borta från att stoppa det i munnen.
Vax i burk finns i webb shop.

Du kan använda en egen burk du tycker passar om du inte vill köpa en.
DUTTPENNA – pennan du plockar upp pärlorna med EN åt gången.
Köp en penna som som ergonomisk och du tycker känns bra i handen. Standard pennan som medföljer i varje tavla du köper är inte att rekommendera när du sitter och pärlar längre stunder. Du får lätt trycksår på dina fingrar och den har formen och tjockleken som ett Tjockare sugrör. Vill du ändå använda standardpennan kan du sätta på en penngummi av skumgummi som gör att du får ett mjukare grepp.
Penngummi finns i webb shop.

Tips: Det krävs att du har vax i pennans skåra för att få kontakt mellan pärla, penna och canvasduk.
Ergonomisk penna finns i webb shop.

Tips: Du kan tillverka din egna penna om du inte vill köpa en. Inga pennor som finns på marknaden förutom den rosa standard är fabriksgjord.

DUTTPENNA – pennor du plockar fler antal pennor med per gång.
Det finns olika pennor som du kan plocka upp fler diamonds / pärlor med åt gången. En pärl”mun/skåra” som tar 3,5,7,10 stycken samtidigt.
Tips: Det krävs att du har vax i pennans skåra för att få kontakt mellan pärla, penna och canvasduk.

Pincett – pincett du kan använda och plocka dina pärlor med om du inte vill använda penna. Pincetten är även bra att ha som sidor verktyg när något hamnar snett eller fel.
Pincetten som medföljer verktygs kittet varje gång du köper en ny tavla är av sämre kvalité. Den fyller sin funktion i ärendet och precis det. Jag rekommenderar en bra och hållbar pincett.
Pincett för precision finns i webb shop.

Canvasduk – ditt motiv presenteras på en canvasduk med dubbelhäftande lim-film som sedan har ett skyddspapper ovanpå. På canvasduken sitter ditt tryck av tavlans motiv du valt, sedan klisterfilmen och till sist skyddspappret.
När du startar din tavla, välj var du vill börja genom att lyfta upp en bit av skyddspappret. Skulle skyddspappret sitta fast i lim-filmen trycker du tillbaka. Fortsätt inte lyft!! utan pressa tillbaka den och börja om igen. Vid enstaka fall kan den följa med men detta är inget att oroa dig över.
Observera! RULLA ALLTID EN CANVASDUK MED SKYDDSPAPPERT UTÅT. SAMMA GÄLLER NÄR DEN ÄR PÄRLAD, PÄRLORNA UTÅT!

Tips: när du lyfter pappret så ta fram en sax och klipp en liten skåra så du kan lyfta upp och ner pappret. Detta är bättre än att riva av pappret. River du kan det fastna papper på dukens klisterfilm och det kan vara svårt att få bort.

Tips: papper har fastnat på min duk.
Ta en våtservett eller en fuktig trasa och fukta upp pappret. Sen kan du dra av det försiktigt. Skulle du tycka att limmet inte har lika bra fäste efter detta, då kan du antingen köpa en liten bit lim-film och sätta över den gamla eller använda dig av ett transparent nagellack. Se bara till att sätta pärlan innan det hunnit torka. Du kan även använda dig av tunn dubbelhäftande tejp eller någon form av superlim, hobby lim alternativt pappers lim.
Lim-film och lim finns i webb shoppen.

Tips: jag har fått bubblor på min duk. Har du fått bubblor på din duk beror detta på förflyttning. Vid förflyttning skapas dessa luftbubblor. Hur du får bort dom? Jo du använder dig utav en nål, picka små hål i din duk och tryck eller skrapa ut luften. Varje tavlan av större modell har två lim-filmer. Skrapa eller tryck alltid ut luften från mitten och ut mot sidorna. Vissa fall kan du även ta en vass arbetskniv och försiktigt skära små hål och sedan trycka ut luften. Tänk på att trycka NER klisterfilmen mot duken igen. Detta kan du även göra med en pärlkavel.

Pärlkavel: eller brödkavel fungerar. Denna hjälper dig att se så dina pärlor sitter ordentligt på din duk. Det händer att du pärlar och en pärla inte sitter ordentligt, då vill den gärna trilla av när den förflyttas.
Pärlkavel i trä och silikon finns i webb shoppen.

Tråg: i detta häller du upp dina pärlor sedan Skakar du det försiktigt och dom vänder sig på rätt håll d vs diamant fasetterade sidan uppåt. Platt sida upp är felvänt.
Ett mindre tråg tillkommer i varje verktygs kitt,dom finns i olika färger och utföranden.
STORA tråg rekommenderar jag dig när du använder en färg som har mycket av samma på duken.
Stora tråg finns i webb shoppen.

Förvaring av dina pärlor: när du köper tavla medföljer alltid zipåsar. I de flesta fall skickas bara 5 eller 10 stycken med. När du handlar hos beadsandfun får du alltid ett minimum av 40 stycken påsar av storleken 6 cm x 4 cm.
Zipppåsar finns i webb shoppen i 2 olika storlekar.

Förvaring av dina pärlor: många föredrar organiserad röra som vi kallar det. Förvarings burkar av olika slag finns att tillgå. Förvarings burkar med skruvlock i låda, tick tack burkar i låda, lådor med fasta väggar och lådor med flyttbara väggar. Många vill spara sina färger från tavla till tavla och många bryr sig inte. Allt är en smaksak och hur man fungerar i kroppen, alla kan exempelvis inte skruva men trycka.
Förvaring finns i webb shoppen.

DMC rund: detta är en av de två former du kan arbeta med på pärlorna när du lägger dina tavlor. DMC är färgens nummer, samma som när du broderar och använder moulinégarn så har du ungefär samma färgkarta i pärlorna. En del säljare använder sig av hela färgkartan d v s 477 färger medans andra använder sig av 447 färger. Det sistnämnda är mest vanligt. Runda ska du välja om du inte är så stadig på hand. En rund pärla får alltid mellanrum då den inte har fyra lika raka kanter. Detta är inget som ögat lägger märke till när tavlan väl är färdig.
Dmc rund finns i 447 färger i webb shoppen.

DMC fyrkantig: detta är den andra av de två former du kan arbeta med på pärlorna när du lägger dina tavlor. Fyrkantiga ska du välja om du vill arbeta med tavlor som inte ska ha mellanrum, som ska sitta tätt med precision och för den mer petiga människan. Jag själv är en sådan 🙂 .
Dmc fyrkantig finns i 447 färger i webb shoppen.

Tips: för att få raka rader från början använd dig av en linjal. Lägger linjalen på raden sedan lägger du pärlorna på tavla medans du följer linjalen.

Hur väljer jag storlek: en tavla som görs är alltid begränsad pga av storleken man väljer. Av materialet akryl tillverkas små mosaikformade plattor som du sedan använder till dina tavlor som till slut bildar motivet du valt. Ju större storlek på tavlan ju finare, klarare, detaljerad tavla får du i slutresultatet. Det är inte som att ta fram en pensel och lite färg utan detta kräver lite mer än så. Fundera och fråga om du är osäker. Jag rekommenderar alltid storlek sedan bestämmer du själv om du vill ha större eller mindre. Ju mer detaljer, färger och saker som händer i en bild ju större storlek ska du välja. För små storlekar gör tavlan pixlig och detaljer försvinner.

Kan jag göra en tavla av ett eget fotografi: absolut kan du göra det, samma sak gäller där. Rätt storlek är ett måste om man vill ha bra resultat. Ta hellre en storlek större än den du funderar på.

Ram eller inte ram: det finns olika sätt att rama in din tavla på. De flesta köper vanlig ram med glasfönster eller plexiglas. En del storlekar kan vara jobbiga att hitta men de finns i regel någonstans. Man kan leta överallt från butiker till loppis, eller specialbeställa ram efter storlek. Detta kostar dock en hel del. Fråga om du är osäker.

Ljusplatta och symboler: din canvasduk har ett mönster av olika symboler på ditt motiv. Varje symbol representerar en färg, en DMC. Exempel ett hjärta har DMC nummer 310. Då ska alla symboler med hjärtat ha färgnummer 310 och denna är svart. Lätt att hålla reda på o du lägger dina färger i burkar eller zippåsar och skriver nummer på. Alla hittar sin egen taktik som passar dom.
Ljusplattan är ett bra redskap. Denna styr du med en touch knapp som skiftar mellan 3 olika ljuslägen. De finns i tre olika storlekar A4, A3 och A2 och storleken är ett A4 pappers storlek upp till 60x40cm. Du lägger din canvasduk på ljusplattan, underifrån lyser ljusplattan upp tavlan så du ser symbolerna klart och tydligt. Ett väldigt bra hjälpmedel som gör att du slipper överanstränga dina ögon eller om du fått tag i en canvasduk med otydliga symboler då är denna till stor hjälp. Den drivs med ström så antingen har du en usb kabel till adapter eller en vanligt adapter. Du måste ha sladden i men du kan även använda dig utav en powerbank.

Pernilla Ullerholm, ägare av Beads and fun ©

Kontakta oss

Kontaktformulär
reCAPTCHA

När du skickar detta meddelande samtycker du att vi tar del av de personuppgifter du fyllt i.

Beads and Fun

Ring oss

Det går naturligtvis bra att ringa till oss.

Du når oss på 0735236735 eller skicka ett mejl beadsandfun@telia.com

Adress

Fysiska butiken:
Beads and fun
Södra Kyrkogatan 1
260 60 Kvidinge

Måndag: 10-16
Tisdag: 10-16
Onsdag: 10-16
Torsdag: 10-16
Fredag: 10-16
Lördag: STÄNGT
Söndag: 12-18